Dietetyczny punkt konsultacji, a w nim: analiza składu ciała, porady dietetyczne, pomiar ciśnienia tętniczego. Punkt obsługiwany przez studentów kierunku dietetyki i promocji zdrowia Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW pod opieką mgr inż. Joanny Mulik-Buczmy.
Analiza składu ciała metodą pomiaru bioimpedancji elektrycznej jest jedyną nieinwazyjną, szybką oraz ogólnie dostępną metodą badania pełnego składu ciała.
Po przeprowadzeniu pełnej analizy składu ciała otrzymujemy wszystkie najbardziej istotne parametry: masę ciała w kg, masę tkanki tłuszczowej w %, masę tkanki mięśniowej w kg, procentową zawartość wody w organizmie, BMR, poziom tkanki wisceralnej (trzewnej tkanki tłuszczowej), zmineralizowaną masę kości w kilogramach oraz wiek metaboliczny.
Jak się przygotować do analizy składu ciała:
- Nie spożywać posiłku minimum 2 godziny przed pomiarem.
- Nie należy pić kawy, herbaty, soków minimum 2 godziny przed pomiarem.
- Nie wykonywać intensywnych ćwiczeń przed pomiarem.
- Nie spożywać alkoholu minimum 12 h przed pomiarem.
- Uwaga! Na analizator staje się na boso, więc zaleca się ubranie skarpet, zamiast np. rajstop.
Przeciwskazania do analizy składu ciała
Nie należy wykonywać pomiaru:
- u osób chorych na padaczkę;
- u osób z metalowymi implantami, np. rozrusznikiem serca, stentami, metalowymi szwami w sercu, innymi dużymi implantami, endoprotezami;
- u osób z wszczepionymi urządzeniami nadającymi sygnał elektryczny, np. sztuczne serce, płuco-serce;
- u osób korzystających z różnego rodzaju stymulatorów elektronicznych.
W powyższych przypadkach można skorzystać jedynie z funkcji wagi.
Wstęp wolny
Informacje
Data: 26/01/2024 10:00
Miejsce: widowiskowa
Koszt: bezpłatnie