Akademia aktywnego seniora dobre nawyki żywieniowe 26 stycznia godzina 10.00 na grafice zdjęcie talerza wypełnionego warzywami takimi jak pokrojone pomidory, kapusta, kukurydza a także grillowane mięso oraz gotowane jaja.

Dietetyczny punkt konsultacji, a w nim: analiza składu ciała, porady dietetyczne, pomiar ciśnienia tętniczego. Punkt obsługiwany przez studentów kierunku dietetyki i promocji zdrowia Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW pod opieką mgr inż. Joanny Mulik-Buczmy.

 

Analiza składu ciała metodą pomiaru bioimpedancji elektrycznej jest jedyną nieinwazyjną, szybką oraz ogólnie dostępną metodą badania pełnego składu ciała.

Po przeprowadzeniu pełnej analizy składu ciała otrzymujemy wszystkie najbardziej istotne parametry: masę ciała w kg, masę tkanki tłuszczowej w %, masę tkanki mięśniowej w kg, procentową zawartość wody w organizmie, BMR, poziom tkanki wisceralnej (trzewnej tkanki tłuszczowej), zmineralizowaną masę kości w kilogramach oraz wiek metaboliczny.

Jak się przygotować do analizy składu ciała:

  • Nie spożywać posiłku minimum 2 godziny przed pomiarem.
  • Nie należy pić kawy, herbaty, soków minimum 2 godziny przed pomiarem.
  • Nie wykonywać intensywnych ćwiczeń przed pomiarem.
  • Nie spożywać alkoholu minimum 12 h przed pomiarem.
  • Uwaga! Na analizator staje się na boso, więc zaleca się ubranie skarpet, zamiast np. rajstop.

 

Przeciwskazania do analizy składu ciała

Nie należy wykonywać pomiaru:

  • u osób chorych na padaczkę;
  • u osób z metalowymi implantami, np. rozrusznikiem serca, stentami, metalowymi szwami w sercu, innymi dużymi implantami, endoprotezami;
  • u osób z wszczepionymi urządzeniami nadającymi sygnał elektryczny, np. sztuczne serce, płuco-serce;
  • u osób korzystających z różnego rodzaju stymulatorów elektronicznych.

 

W powyższych przypadkach można skorzystać jedynie z funkcji wagi.

Wstęp wolny

Informacje

Data: 26/01/2024 10:00

Miejsce: widowiskowa

Koszt: bezpłatnie

Newsletter

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!